LAJME / E Mërkurë 1 Maj 2019, 16:04

Mësoni se çfarë është diarreja, nga se shkaktohet dhe si mund ta trajtojmë

Gjithkush herë pas here ka diarre. Diarrea (kush nuk e di?) karakterizohet nga dalja jashtë e shpejtë, nganjëherë e dhunshme domethënë që s?mbahet dot dhe shpesh e dhimbshme feçesh tepër të lëngshme.

Ju gjithashtu mund të keni dhimbje barku dhe të prodhoni një vëllim më të madh të feçes. Diarreja ndryshon në simptoma, ashpërsi dhe kohëzgjatje specifike.

Diarreja akute, e cila zgjat nga dy ditë deri në dy javë, zakonisht shkaktohet nga një infeksion bakterial, viral ose parazitar.

Diarreja kronike vazhdon më shumë se diarreja akute, përgjithësisht më gjatë se katër javë. Diarreja kronike mund të tregojë një çrregullim serioz, siç është koliti ulcerativ ose sëmundja e Krohn-it, ose një gjendje më pak serioze, siç është sindromi i zorrës së irrituar.

Loading...

(function(){

var D=new Date(),d=document,b='body',ce='createElement',ac='appendChild',st='style',ds='display',n='none',gi='getElementById',lp=d.location.protocol,wp=lp.indexOf('http')==0?lp:'https:';

var i=d[ce]('iframe');i[st][ds]=n;d[gi]("M413709ScriptRootC347242")[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(""+"dy>"+"ml>");iw.close();var c=iw[b];}

catch(e){var iw=d;var c=d[gi]("M413709ScriptRootC347242");}var dv=iw[ce]('div');dv.id="MG_ID";dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=347242;c[ac](dv);

var s=iw[ce]('script');s.async='async';s.defer='defer';s.charset='utf-8';s.src=wp+"//jsc.mgid.com/t/h/thenieperjeten.info.347242.js?t="+D.getYear()+D.getMonth()+D.getUTCDate()+D.getUTCHours();c[ac](s);})();

Shkaqet e diarresë akute mund të jenë:

-Diarre e lidhur me antibiotikë

-Ëmbëlsirat artificiale

-Infeksioni C. difficile

-Infeksion Cryptosporidium

? Infeksioni i Cytomegalovirus (CMV)

-E. coli

-Intolerancat ndaj ushqimeve

-Helmim nga ushqimi

-Intolerancë ndaj fruktozës

-Infeksioni Giardia (giardiasis)

-Intolerancë ndaj laktozës

-Medikamente, të tilla si antacide që përmbajnë magnez dhe disa trajtime të kancerit

-Infeksioni Norovirus

-Rotavirus

-Infeksioni i Salmonelës

-Infeksion Shigella

-Kirurgji stomaku

Shumica e rasteve të diarresë zgjidhen pa trajtim. Megjithatë, diarreja e rëndë mund të shkaktojë dehidratim, gjë që mund të jetë kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohet. Dehidrimi është veçanërisht i rrezikshëm tek fëmijët, moshat e treta dhe ata me sistem imunitar të dobët.

Kërkoni kujdes mjekësor për fëmijën tuaj nëse:

-Diarreja nuk përmirësohet pas 24 orësh

-Ka ethe

-Ka jashtëqitje të përgjakshme ose të zezë

-Ka gojë ose gjuhë të thatë ose qan pa lot

-Është jashtëzakonisht i përgjumur, i papërgjegjshëm ose nervoz

-I mbuluar me ujë në bark, sy ose faqe

Programoni një vizitë mjekësore për veten tuaj nëse:

-Diarreja zgjat më shumë se dy ditë pa përmirësim

-Jeni të dehidratuar ? tregohet nga etja e tepruar, goja ose lëkura e thatë, pak ose aspak urinim, dobësi të rëndë, marramendje ose urinë me ngjyrë të errët

-Keni dhimbje të rënda të barkut ose zorrës së trashë

-Keni jashtëqitje të përgjakshme ose të zeza

-Keni ethe më shumë