SHËNDET / E Mërkurë 18 Janar 2023, 01:01

Lajthite jane teper te mira per shendetin, por mosha mbi 50-vjeçe e siper duhet qe ti konsumoje ato pasi ulin

Lajthitë janë të pasura me proteina dhe vitamina. Përdorimi i tyre nuk është i limituar në kuzhinë, por shkon përtej e si rrjedhojë, përfitimet janë të panumërta. Ku ka lajthi ka shëndet të mirë. Kemi identifikuar vlerat më të rëndësishme të lajthisë për trupin e njeriut.

Lajthitë Për Imunitetin

Lajthitë janë të pasura me antioksidantë të cilat mbrojnë qelizat nga stresi oksidues. Antioksidantët përmbëjnë linjën e parë të mbrojtjes së imunitetit. Shumica e këtyre antioksidantëve janë të përqendruara në shtresën e hollë që vesh brendësinë e frutit të thatë. Niveli i këtyre antioksidantëve ulet ndjeshëm nëse lajthia piqet.

Lajthitë Për Zemrën

Antioksidantët ulin nivelet e inflamacionit në trup dhe mbi të gjitha ato të kolesterolit të keq. Kësisoj, lajthitë kanë aftësinë të normalizojnë tensionin e gja kut dhe të mirëmbajnë shëndetin e zemrës.

Kundër Tum or eve

Studimet thonë se konsumi i lajthive është i dobishëm kundër ka nc erit të zorrës së trashë. Megjithatë, prania e larmishme e vitaminave, mineraleve dhe antioksidantëve i bën lajthitë ndër arrorët më mbrojtës të organizmit kundër sëm undjeve të tjera kan ce rogjene.

Lajthitë Për Uljen e Sheqerit Në Gj ak

Disa studime thonë se lajthitë në veçanti dhe arrorët në përgjithësi mund të ndihmojnë në uljen e nivelit të sheqerit në gj ak. Kjo i atribuohet pranisë së acidit oleik që gjendet me shumicë tek lajthitë.

Në këtë mënyrë, lajthitë janë të rekomandueshme për njerëzit që vuajnë nga diabeti. Megjithatë, si në çdo rast tjetër, edhe konsumi i lajthive duhet të jetë i kujdesshëm. Kjo eshte edhe arsyeja perse mosha mbi 50 vjeçe duhet ti konsumoje lajthite, pasi eshte pikerisht mosha ku fillojne dhe problemet me sheqerin ne gj ak.