SHËNDET / E Mërkurë 4 Janar 2023, 21:09

Cili çrregullim i gjumit është një faktor rreziku për goditje në tru?

Një çrregullim i frymëmarrjes gjatë gjumit, siç është apnea, mund të jetë një faktor rreziku për goditje në tru, raporton Times of India.

Goditja në tru është një gjendje kërcënuese për jetën që kërkon veprim të menjëhershëm. Kjo ndodh për shkak të një bllokimi të rrjedhës së gjakut në pjesë të trurit ose një këputje të një ene gjaku në tru, shpjegon Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Nëse një person i mbijeton një goditjeje, ka një shans të lartë që truri të dëmtohet, gjë që mund të çojë në paaftësi afatgjatë dhe madje edhe vdekje.

Kush është në rrezik të shtuar?

Sipas klinikës Mayo, njerëzit mbi 55 vjeç, ata me presion të lartë të gjakut, kolesterol të lartë, diabet dhe njerëzit me histori familjare të goditjes në tru, atak në zemër mund të jenë në një rrezik më të lartë për goditje në tru.

Apnea e rëndë e gjumit mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru. Apnea e gjumit mund t’i paraprijë një goditjeje në tru dhe 80 për qind e pacientëve mbeten të padiagnostikuar.

Apnea e gjumit është një çrregullim serioz në të cilin frymëmarrja ndalon dhe fillon papritmas, e ndjekur nga gërhitës me zë të lartë. Raportet sugjerojnë një lidhje të mundshme midis apneas së gjumit dhe goditjes në tru.

Ky çrregullim shfaqet në 70% të pacientëve pas një goditjeje. Është raportuar se frymëmarrja e çrregulluar nga gjumi mund t’i paraprijë goditjes në tru. Është zbuluar se rreth 85 për qind e njerëzve me apnea të gjumit nuk e dinë se e kanë atë, kështu që ky çrregullim bëhet një kërcënim serioz për trurin.

Për shkak të kësaj, ekspertët paralajmërojnë se apnea e gjumit është një faktor rreziku për goditje në tru.

Sipas klinikës Mayo, disa nga simptomat më të zakonshme përfshijnë:

Shenjat e një goditjeje që kërkojnë veprim të menjëhershëm

Një goditje ndodh kur qarkullimi i gjakut në pjesë të trurit bllokohet. Ai prek pjesë të ndryshme të trupit, duke çuar në simptoma që përfshijnë:

Nëse keni presion të lartë të gjakut, kolesterol të lartë, diabet ose ndonjë gjendje tjetër, është më mirë ta mbani atë nën kontroll dhe rregulluar.

Mbajtja e një peshe të shëndetshme është çelësi, kështu që një dietë e pasur me fruta dhe perime mund të ndihmojë.

Ushtrimi i rregullt dhe eliminimi i zakoneve jo të shëndetshme, si pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit, luajnë një rol të rëndësishëm në uljen e rrezikut të goditjes në tru.