LAJME / E Premte 11 Qershor 2021, 16:04

Heqja e fjalës ‘nënë’ dhe ‘baba’, flet Хheni Karaj: Ëѕhtë keqinterрretuar, donim drejtësi!

Një debat i madh ka qarkulluar ditët e fundit në vendin tonë, lidhur me heqjen e fjalës ‘nënë dhe ‘baba’ duke i zëvendësuar me ‘prindi 1 dhe prindi 2’. Për këtë çështje ka folur sot për Fax, aktivistja e LGBTI, Xheni Karaj, e cila ka thënë se i gjithë ky debat që ishte shkaktuar është keqinterpretuar. Ajo sqaroi se nuk e kishin kërkuar kurrë diçka të tillë, por thjesht kanë dashur të vendosin drejtësi në lidhje me dy binjakë të cilët janë lindur një një çift femrash dhe nuk janë regjistruar në gjendjen civile prej katër muajsh.Ajo deklaroi:

Nuk e di si u përcoll në media kjo kërkesë, sepse ne nuk kemi kërkuar fare heqjen e fjalës nënë. Unë kam dy mikeshat e mia të cilat janë bërë nënë, dhe prej muajsh nuk janë regjistruar. Ajo cfarë kemi kërkuar ne është që këto fëmijë të regjistrohen dhe të kenë të njëjtat të drejta si fëmijët e tjerë. Ne kërkojmë mundësinë për të krijuar dhe për të mbrojtur familjet tona ligjërisht.Kjo kërkesë vjen në një moment kur kemi një familje që ka sjellë në jetë dy foshnje të cilat prej 4 muajsh nuk ekzistojnë fare në regjistrat e shtetit. Atëherë cfarë do bëjmë, do rrimë e do shohim sesi këta fëmijë nuk regjistroihen apo do ulemi të diskutojmë. Tek cështja e birësimit, nuk lejohet tek fëmijët e të njëjtit gjini.