SHËNDET / E Enjte 14 Shtator 2023, 02:02

Mos rregulloni krevatin sapo të zgjoheni, po dëmtoni shëndetin tuaj

Në vend që të rregulloni shtratin çdo mëngjes pasi zgjoheni, ajo që duhet të bëni është vetëm të çoheni nga krevati e të vazhdoni ditën tuaj…

Po krevati? Krevati duhet lënë pa rregulluar, pa u shtruar me mbulesa apo me batanije.

Tërheqja e mbulesave, hedhja e një batanije të bukur dhe lëmimi i jastëkëve, mund ta dëmtojë shëndetin tuaj.

Tani, kjo mund të tingëllojë e çuditshme, por disa studime kanë treguar se rregullimi i shtratit sapo të zgjoheni, mund t’i vërë disa njerëz në rrezik të një gjendjeje serioze.

Sipas hulumtimeve amerikane, shtretërit e rregulluar mund të jenë një terren për rritje të merimangave të pluhurit, të cilat mund të shkaktojnë reaksione të astmës dhe alergjive.

Kjo është për shkak se gjallesat e vogla bezdisëse priren të lulëzojnë në klimat e ngrohta dhe të lagështa – ashtu si shtrati juaj pasi zgjoheni.

Është e rëndësishme ta mbani shtratin tuaj të ajrosur. Për të shmangur një infektim, ekspertët sugjerojnë të mos e rregullojnë shtratin e tyre brenda 30 minutave të para pas zgjimit.

Të lejosh që shtrati të mbetet i parregulluar për një kohë, i ofron ekspozim ndaj dritës natyrale të diellit. Rrezet natyrore të diellit mund të luajnë një rol në parandalimin e akumulimit të merimangave të pluhurit dhe kanë veti dezinfektuese, të cilat mund t’i vrasin disa baktere dhe insekte duke reduktuar më tej rreziqet e mundshme shëndetësore.

Në rast se jeni alergjikë në merimangat e pluhurit mund të vëreni simptoma të tilla, si rrjedhje hundësh, teshtitje, kollitje, fishkëllimë gjatë frymëmarrjes dhe frymë zënie. Nëse keni astmë dhe jeni alergjik ndaj merimangave të pluhurit, ato mund të shkaktojnë një sulm astmatik.