LAJME / E Enjte 25 Maj 2023, 18:06

Teknologjia bën mrekulli, i paralizuar çohet në këmbë pas një dekade

Një djalë i paralizuar në moshën 12 vjeçare në një aksident me biçikletë është në gjendje të ecë sërish pas një dekade. Kjo falë një projekti inovator neurokirurgjik të zhvilluar në Francë dhe Zvicër. Teknika përfshin përdorimin e implanteve për të rivendosur komunikimin midis trurit dhe palcës kurrizore të dëmtuar.

Neuroshkencëtarët kanë krijuar atë që ata e quajnë ‘urë dixhitale me valë’ e cila është në gjendje të rivendosë lidhjen e humbur midis trurit dhe palcës kurrizore.

“Brenda pesë deri në dhjetë minuta mund të kontrolloja ijet e mia, sikur të ishin të vërteta, sikur implanti i trurit të kapte atë që po bëja me ijet e mia, kështu që ishte rezultati më i mirë për të gjithë”, deklaroi Gert-Jan Oskam, pacienti me paraplegji.

Zbulimi i fundit është rezultat i punës dhjetëvjeçare nga studiuesit në të dy vendet. Në eksperimentet e mëparshme pacientët përdorën një buton për të stimuluar lëvizjen e këmbëve. Tani, gjithçka është në mendje.

Jocelyne Bloch, neurokirurge, deklaroi: “Pra, kur çdo gjë është instaluar, pacienti duhet së pari të mësojë se si të punojë me sinjalet e tij të trurit, dhe ne gjithashtu duhet të mësojmë se si ta lidhim këtë sinjal të trurit me stimulimin e palcës kurrizore. Por kjo është shumë e shkurtër në disa seanca, gjithçka lidhet dhe pacienti fillon stërvitjen”.

U deshën disa muaj stërvitje fizike dhe mendore që Ger-Jan të zotëronte teknologjinë e re. Megjithëse lëvizja e tij është ende shumë e kufizuar, ai tani mund të ecë nëpër terrene të ashpra dhe madje të ngjisë shkallët.