LAJME / E Shtunë 7 Gusht 2021, 23:11

Njihet si sëmundja e këtij shekulli/ Ja cilat janë 7 shenjat për ta kuptuar, prek në masë dhe shqiptarët

Dep resioni nganjëherë quhet “m urtaja e shekullit XXI”. Studimet tregojnë se, në të vërtetë, është një gjendje mjekësore që mund të trajtohet si çdo sëmundje tjetër.

Sidoqoftë, hapi i parë për të hequr qafe problemin është të kuptoni se gjendja juaj është de presion dhe jo diçka tjetër.

Ekzistojnë disa kambana alarmi që duhet të dini për të qenë në gjendje për t’i identifikuar saktë. Këto janë shenjat më të zakonshme se mund të jeni në depresion dhe që duhet të konsultoheni me mjekun.

Ju ndiheni të lodhur: Mungesa e energjisë zgjat për shumë ditë me radhë edhe pse rutina juaj nuk ka ndryshuar shumë.

Ju ndiheni të pavlerë dhe ju duket sikur nuk e meritoni të jeni gjallë. Ju mund të filloni të besoni se jeni të padobishëm. Mendimet në lidhje me vetëvr asjen mund të jenë të pranishme gjithashtu, sepse ju nuk keni fr ikë nga vde kja për aq kohë sa nuk shihni asnjë pikë të rëndësishme për të jetuar.

Keni probleme me përqendrimin dhe/ose kujtesën: Ju filloni të harroni gjëra të rëndësishme dhe nuk mbani mend një emër ose një numër telefoni. Dëgjimi i dikujt ose leximi i një libri kthehet në një sf idë, sepse nuk mund të përqendroheni në atë që po ndodh.

Ju keni probleme me gjumin: Kjo lidhet ose me pagjumësinë ose me orë të tëra në gjumë. Edhe pas një nate të gjatë në shtrat, ju prapë dëshironi të flini më shumë. Ju nuk keni energji dhe mund të kalonit një ditë të tërë në shtrat.

Pesha juaj ndryshon: Në mënyrë të papritur, ju i merrni disa kilogramë ose humbisni peshë. Ju mund të keni edhe një oreks të jashtëzakonshëm dhe të ndiheni të uritur gjatë gjithë kohës, pavarësisht se hani rregullisht. Por mund të ndodhë edhe e kundërta, pasi mund të mos keni fare oreks.

Asgjë nuk ju kënaq :Ju jeni vazhdimisht të mërzitur, të lodhur dhe nuk keni dëshirë të takoni njerëz apo të merreni me aktivitete që i pëlqeni.

Shëndeti juaj përkeqësohet: Ju befas filloni të keni dhimbje, më shpesh në nyje ose në shpinë dhe mund të keni probleme me tretjen. Asnjëra nga këto nuk largohet me trajtim të zakonshëm mjekësor.