LAJME / E Hënë 20 Nëntor 2023, 20:08

Marrëveshja për emigrantët shkakton ‘tërmet’ në Itali/ Autoriteti i imigracionit thirrje për revokimin e Protokollit me Shqipërinë: Është i paligjshëm

Tavolina për Azilin dhe Imigracionin (TAI) bën thirrje për revokimin e Protokollit Itali-Shqipëri dhe do të paraqesë, së bashku me rrjetet dhe organizatat e tjera, në konferencën për shtyp të thirrur për nesër, një dokument analize kritike ku shpjegohen profilet e ndryshme të paligjshmërisë.

Marrëveshja e nënshkruar me qeverinë shqiptare, duke shkelur detyrimet kushtetuese dhe ndërkombëtare të vendit tonë, synon, si ajo me Tunizinë, të eksternalizojë kufijtë dhe të drejtën për azil.

Ndërkohë që sistemi italian është në kaos, me shkelje të vazhdueshme të ligjit për të drejtën e pritjes dhe të së drejtës për azil , të përcaktuara nga zgjedhje që vazhdojnë të mohojnë realitetin, qeveria është e angazhuar të zbatojë ndërhyrje që në fakt prodhojnë urgjenca dhe shqetësime.

Marrëveshja Itali-Shqipëri , siç u nënvizua, mbart rrezikun e shkeljeve të rënda të të drejtave të njeriut . Personat e shpëtuar nga autoritetet tona janë nën juridiksionin italian tashmë kur hipin në anijet italiane dhe nuk mund të transferohen në një shtet tjetër përpara se të shqyrtohet kërkesa e tyre për azil dhe situata individuale.

Marrëveshja hedh themelet për shkeljen e parimit të moskthimit dhe për zbatimin e praktikave të paligjshme të ndalimit . Për këtë arsye kërkojmë revokimin e menjëhershëm të tij, duke i kërkuar qeverisë italiane të respektojë detyrimet e saj të ligjit ndërkombëtar në lidhje me moskthimin dhe garantimin e të drejtës për azil.

Në konferencën për shtyp të thirrur nesër, e martë 21 nëntor, në orën 14.30 në Hotel delle Nazioni, Via Poli 6, Romë , TAI do t’i përgjigjet komunikimeve të Dhomës për Protokollin Itali-Shqipëri, të planifikuar për nesër në mëngjes, nga Ministri i Jashtëm Tajani (komunikim që nuk mund të zëvendësojë ratifikimin nga Parlamenti).

Për Tryezën e Rrumbullakët për Azilin dhe Imigracionin:

A Buon Diritto, ACAT, ACLI, ActionAid, Amnesty International Itali, ARCI, ASGI, Casa dei Diritti Sociali, Centro Astalli, CGIL, CIES, CNCA, Komisioni i Migrantëve dhe JPIC Comboni Misionarë, Itali, D. Emergjenca, Europasilo, Fondacioni Migrantes, Forumi për Ndryshimin e Rendit të Gjërave, Komiteti Ndërkombëtar i Shpëtimit Itali, Intersos, Mjekët e Botës, Mjekët për të Drejtat e Njeriut, Mjekët pa Kufij, Lëvizja Italianët Pa Shtetësinë, Oxfam Italia, Refugjatët Mirëpresin Italinë, Save the Fëmijët Itali, Senza Confine, Shoqëria Italiane e Mjekësisë së Migracionit, UIL, UNIRE.

AOI, Mediterranea, Open Arms dhe Sea Watch.