A ka gjasa qe vendi te pesoje nje mbyllje te dyte ? Brataj jep pergjigjen qe nuk do t’iu pelqej aspak

54

Kreu i Qendrës Kombëtare të Urgj encës, Skënder Brataj deklaroi se deri tani për menaxhimin e situatës së pand emisë së koronavirusit, po vijohet me skenarin e dytë.

I ftuar në rubrikën ‘Opinion’ në ‘News24’ Brataj tha se deri më tani situata është e menaxhueshme, ndërsa theksoi se rritja e numrit të të prekurve ishte e pritshme në këtë periudhë. Mes të tjerash Brataj u pyet dhe në lidhje faktin nëse rrez. ikon Shqipëria një tjetër mbyllje për shkak të pand emisë.

Ne teknikët e kemi të vështirë të ndjekim hapat e politikës. Monitorimi bëhet çdo ditë dhe me çdo skenar. Skenarët janë bërë gati. Fakti që ne gjendemi akoma në skenarin e dytë, me COVID2, s’mund të flasim për emer gjencë, pasi nuk është.


Për shëndetin e njerëzve duhet të thuhet qartë realiteti. Është normale që janë rritur numrat. I kemi analizuar disa herë të gjitha shkaqet. E kishim thënë për valën që do të vinte në tetor. Është folur gjithmonë. Deri tani menaxhimi po bëhet me skenarin e dytë.”, tha Brataj.

A ka parashikim se sa do të rritet numri i testimeve në ditët në vijim?

Numri i testimeve është rritur. Po të krahasojmë qershorin e sot, jemi mbi 3-fshimin e testimeve. OBSH dhe shtetet fqinje po na tregojnë më së miri shembujt e tyre. Testo, gjurmo trajto, është formula e fillimi të epid emisë. Po të marrim shtimin e numrit, jemi në 1400-1500 teste. Bërja e testeve lidhet me kërkesat. Sot ka vatra.

Ka transmetim komunitar. Pra ju se dini se nga e keni marrë inf eksionin. Është rritur numri i kërkesave për tam pon. Pranë Qendrës Kombëtare të Urgj enca dhe të urgjencave paraqiten njerëz që kanë nevojë. Ata që kanë shenja testohen.

Sot nuk është e këshillueshme që të bëhen me patjetër. Njerëzit asimpt omatikë kanë prirje që tam poni të dalë negativ. Numri i të infe ktuarve është në proporcion të drejtë me numrin e pacienteve të shtruar dhe atyre që hum bin jetën.

Për 100 mijë banorë në Shqipëri kemi 6.2% vde. kshmërinë. Ndaj ku është kjo katas. trofë?! Ndaj janë marrë masat për personelin për COVID3, që do të ketë kapacitet për 150 shtretër.

Kemi gjithë ato skenarë. Janë rreth 550 shtretër të përgatitur për COVID dhe ne jemi në 250 shtretër. Spitali i ri nuk hapet dhe do rek rutohet personel, pasi ai e ka një të tillë. Janë përgatitur, kjo është normale, madje ka marrë dhe persona shtesë. Është i mjaftueshëm personeli.

Kemi nevojë për suport, jo për energji negative. Ekspertët merren me punën dhe s’dalin që të thonë; “bëmë këtë, apo atë”. Nuk po bëhet as më pak e as më shumë se çfarë po bën bota. Po t’i kthehemi pand emive botërore, kjo është e fundit sa i takon vde. kshmërive. Më shumë, pacientët vde. sin nga sëm. undjet e tjera. Duhet mbajtur nën kontroll ky virus.

Sa do të ndikojë mbajtja e maskave në uljen e shifrave?

Maska do të paktën ato 3-4 javët e veta që të japë efektet e saj. Do shohim ndryshme me këtë masë. Distancimi dhe përdorimi i maskës, ka dalë evident. As distancimi fizik vet nuk mjafton. Gjatë një teshtime, distanca e spërklave arrin deri në 6 metra. Mbajtja e maskës nuk ndikon në uljen e nivelit të oksigjenit. Edhe personat me sëm. undje kro nike mund ta mbajnë.

A po shkon Shqipëria drejt një mbylljeje të dytë?

Çdo ditë bëhet monitorimi dhe vlerësohet nëse po funksionojnë apo jo masat. Nëse këto masa nuk do të reflektohen në këto 2-3 javë, do duhet të vlerësohen masa të tjera shtesë.

Përgjegjësi për shëndetin e njerëzve janë institucionet, qeveria dhe Ministria e Shëndetësisë. Javën që vjen do të bëjmë sërish një trajnim. Të gjithë spitalet COVID dhe spitalet pediatrike, studimet ndërkombëtare janë në dispozicion të personelit mjekësor. Janë shtuar 10 ekipe epidemiologësh. Dhe ekipet lëvizëse.

Po përgatitemi për skenarët. Nuk mund të rrimë më duart lidhur. S’ka gjë që ka filluar dhe s’ka mbaruar asnjëherë. Do të mbarojë dhe kjo pand emi.

Pas 6 muajsh mund të themi se mund të bëhej kjo gjë më mirë, ose jo. Ka disa indikatorë që përcaktojnë masat. Nëse kam një bilanc të hyrje-daljeve të pacientëve, duhet të mendojë për situatën, ju lutemi na ndihmoni që të mirmbajmë faqen vetëm duke shtypur(mbi foton) që ndodhet më poshtë. Faleminderit për mirkuptimin SHQIPE.