U tha Enveri shkoni ta prishni Kishën e Shenjtë të Lacit/ I pa zoti dhe i la pa këmbë 32 ushtarë: Ja si është historia

77

Kisha e Laçit në Shqipëri ka një mister brenda historisë së saj, ku jo rrallëherë është komentuar edhe nga studiues të huaj. Kjo kishë për herë të parë është shembur në vitin 1967, atëherë kur shteti komunist i asaj kohe i shpalli l uftë besimit fetar, dhe gjithçka nisi atëherë kur banorët filluan të flasin për diçka të paz akontë rreth saj, si dhe mënyra se si u par alizuan ushtarët që shem bën atë dhe kurimi disamujor jashtë Shqipërisë.


Në vitin 1981, një grup ush tarësh nga toga e Drojës në Laç shkuan për të rrë zuar pjesën e mbetur të rrethimit, në Kishën e “Shna Ndout”. Për herë të parë, shembja kishte ndodhur në vitin 1967, atëherë kur shteti komunist i asaj kohe i shpalli lu ftë besimit fetar.

Megjithëse një pjesë e godinës ishte shembur pjesërisht, besimtarët gjatë viteve shkonin ende, gjë që për regjimin ishte një shqetësim. Për këtë motiv, ushtarët morën urdhër të asgj ësonin muret, në mënyrë që askujt të mos i shkonte në mend për të bërë pelegrinazh.

Pasi rrëzuan një pjesë të rrethimit, toga prej 32 vetash mbeti e pa ralizuar nga mesi e poshtë në mënyrë të pashpjegueshme. Disa ushtarë u dërguan nga pushteti i kohës për kurim në Austri, për gjashtë muaj, ndërsa të tjerët në S pitalin Ushtara