Epidemiologu i njohur : Vetëm kjo gjë e dallon gripin nga koronavirusi, asgjë tjetër

33

Fillimi i vjeshtës shoqërohet si gjithmonë edhe me rikthimin e virozave të stinës, të cilat ndryshe nga më parë janë më të vështira për t’u identifikuar për shkak të shenjave të ngjashme me Koronavirusin.

Gjatë një interviste për Abc News, epidemiologu Dritan Ulqinaku, pohon se dallimi mes koronavirusit dhe gripit të thjeshtë është vështirë të bëhet dhe se është tam poni ai që e përcakton përfundimisht.

“Është e vështirë të bëhet dallimi. Dallimi përfundimtar është tam poni. Ajo që është karakteristikë për koronavirusin është një temperaturë 37-38 gradë celsius, humbje të nuhatjes dhe shijes, dhi mbje të fortë koke etj. gripi ka temperatura të larta 39 dhe mbi 39 gradë.


Këshilla e parë është që nëse kemi temperaturë, të vetëiz olohemi, të komunikojmë me mjekun e familjes dhe të këshillohemi”.

Përsa i përket rikthimit të maskës në mënyrë të detyrueshme në çdo ambient (i hapur a i mbyllur qoftë), epidemiologu tha se kjo do të ndihmojë njerëzit duke penguar inf ektimin nga njëri-tjetri.

“Thjesht pen gojmë spërklat të arrijnë tek personat e tjerë. Një maskë prej copë, qoftë edhe një shall i mirë është më se i mjaftueshëm. Personat e inf ektuar nëse kanë maskë transmetimi tek të tjerët është i vështirë”.- vijoi ai duke shtuar se efektet e vendimit të ri mund të vihen re 2 javë pas përdorimit të maskës.

Mbajtja e maskës për një kohë të gjatë, sipas tij nuk shkakton asnjë lloj problemi tek qytetarët, do t’iu luteshim te na ndihmonit te mirmbajme faqen vetem duke shtypur(mbi foton ose mbi videon) qe ndodhet me poshte . Faleminderit per mirkuptimin SHQIPE.