Vjehrri më ka thënë: Pa bërë djalë nuk të qas në shtëpi/ Më ndihmoni ju lutem

33

Gruaja e re nga Dukagjini shprehet se po vuan një mentalitet patriarkal që po e ndan nga familja dhe e vr et pamasë shpirtërisht.

Kjo është historia tepër e dhim bshme e rrëfyer. “Edhe unë jam nga Dukagjini, por bëj pjesë tek njerëzit që fëmija është bekim i Zotit e nuk ka rëndësi se.ksi.


Ama nuk ka të njëjtin mendim vjehrri im. Kam dy vajza dhe jam 28-vjeçe. Jetoj me burrin në Shkodër, vjehrri jeton në vendlindje bashkë me kunatin e vogël dhe dy djemtë e tij.

Pas lindjes së vajzës së parë u ndje ke q sepse donte djalë, pasi burri im është fëmija i madh i familjes. Por kur pas dy vitesh linda vajzën e dytë, vjehrri nuk më erdhi as në maternitet. Akoma se ka parë mbesën e vogël, e nuk më pranon në shtëpinë e tij.

E di që është e tm.errshme, burri është prekur shumë, por thotë që nuk po mbajmë dot shtyllën e shtëpisë, e deri pa çuar djalin në shtëpi le të rrimë më mirë në shtëpinë tonë.

Vajza e madhe e do shumë gjyshin e saj edhe pse e ka parë rradhë. Por ai rri vetëm me nipat, djemtë e kunatit. Vjehrra ka vd.ekur shumë vite më parë dhe ai gjithmonë dhe më i se rtë është bërë. Mua më vjen keq ta ndaj burrin kështu na babai i tij, e vajzat nga gjyshi se është tu rp dhe kush na dëgjon. Tani flas kështu në fakt, se ka raste kur fajësoj dhe veten se përse s’po ja jap një djalë kësaj familjeje e të biem të gjithë rehat e familja të bashkohet.

Vjehrri mendon se është fa ji im që “s’kam në gen me ba djem”. Jam kaq e stresuar sa kam frikë të nis një shtatzani të tretë. Sepse pas kësaj e kam të ndaluar të lind më. Nëse është vajzë i bie të ndah em përjetë me vjehrrin. Na ka zënë h alli, sepse në fund të fundit ai është ba bai i burrit tim.