Mos u çudisni, këto janë produktet që mund të hahen edhe nëse kanë myk

116

Myku është një parazit që zakonisht rritet më lehtë në kushte të lagështisë. Prandaj, shpesh mund të shfaqet në disa ushqime (të tilla si fruta, perime, bukë ose bllokime), duke krijuar spore me ngjyrë të gjelbër, të bardhë ose gri.

Disa mund të jenë të dobishme, të tilla si ato që janë të lidhura me prodhimin, maturimin dhe shërimin e djathrave që i japin aromën karakteristike; ose ato që përdoren për të tharë salcë soje, apo edhe për të përgatitur bukë, birrë ose verë. Por të tjerët, nga ana tjetër, mund të prodhojnë mykotoksina, substanca toksike që dëmtojnë shëndetin.

Loading…

Si ta dini kur pamja e mykut është një pengesë apo jo për ju të konsumoni një ushqim?

Kushtoji vëmendje rekomandimeve të mëposhtme nga Departamenti Amerikan i Bujqësisë.

DUHET TË HIDHEN:

Produktet e mishit, proshutës ose salcice: këto ushqime kanë një përmbajtje të lartë të lagështirës; prandaj, ato mund të jenë të ndotura nën sipërfaqe.

Makaronat

Kosi

Reçelrat, që në rrethana të caktuara mund të shkaktojnë helmim kancerogjen dhe mutagjen, efekte të ngjashme me ato të shkaktuara nga ekspozimi ndaj mbetjeve të pesticideve ose e metaleve të rënda.

Fruta dhe perime “Soft”, të tilla si kastravecat, pjeshka ose domate.

Buka, mund të kontaminohet duke qenë kaq poroze.

Arrat, toksina më të rrezikshme të cilat janë të lidhura me një rritje të rrezikut të kancerit të mëlçisë.

PRODUKTET QË MUND TË PËRDOREN

Sallami i fortë dhe proshutat e thata, mund t’i hani nëse largoni mykun.

Djathrat e forta, po ashtu

Fruta dhe perime që nuk lejojnë të depërtojë myku, psh: mund edhe ta hiqni nga lakra dhe sallata dhe më pas mund t’i përdorni.