Mos e konsumoni kurrë orizin e mbetur, ja se çfarë duhet të dini

322

Ka shumë arsye pse e konsumojmë orizin: Është i lehtë për t’u përgatitur, i shijshëm dhe pothuajse shkon me çdo ushqim tjetër.

Është një nga kokrrat më të vjetra të drithërave dhe një ushqim kryesor për miliona njerëz në të gjithë botën. Por a e dini se ka rregulla specifike për mbajtjen e orizit? Nëse nuk mbahen siç duhet mund të të bëjë vërtetë dëm.

Loading…

Orizi në temperaturën e dhomës

Oriz i mbetur kurrë nuk duhet të lihet në temperaturë dhome për një kohë të gjatë. Kjo për shkak se orizi përmban një bakter, bacillus cereus , i cili mund të mbijetojë duke u zier. Dhe nëse orizi i gatuar mbetet për një kohë të gjatë në temperaturë dhome, ky bakter mund të rritet dhe të çojë në helmim me ushqim.

Ftoheni orizin para përdorimit
Duhet të dini gjithashtu se ky bakter është rezistent ndaj nxehtësisë. Pra, nëse orizi i mbetur qëndron për një kohë të gjatë në temperaturën e dhomës, atëherë bakteret do të mbeten edhe pasi të jetë zier ose gatuar. Me fjalë të tjera, për të shmangur marrjen e baktereve është e rëndësishme që ta ftohni orizin para konsumimit.

Sipas Living Jugore : “Oriz i gatuar është shumë i lagësht, i cili mund të jetë një terren ushqyes për rritjen e baktereve, nëse ai është lënë në temperaturën e dhomës për më shumë se dy orë. Më pas vendosni orizin në një enë hermetike në frigorifer ose në një enë hermetike në frigorifer.