Luleshtrydhja, mbretëresha e antioksidantëve. Organiket parandalojnë kan cerin

283

Familja e luleshtrydhes, manaferrave, mjedrave, boronicave është e njohur për përfitimet potenciale shëndetësore falë përbërësve kundër k.ancerit. Shumë studime kanë dhënë dëshmi se midis frutave të mësipërme, luleshtrydhet në veçanti, ato organike, mund të ndihmojnë në luftën kundër k.ancerit. Në një studim që u krye nga hulumtuesit në Suedi, u raportua se ekstrakti nga luleshtrydhet organike është veçanërisht i efektshëm në pengimin e rritjes së qelizave ka.nceroze, sepse ato përmbajnë më shumë antioksidantë, fibra dhe vitaminë C.

Një raport që u botua nga Instituti Amerikan për Kërkimin e Kan.cerit tregoi se ushqimet që janë të pasura me vitaminë C parandalojnë shumimin e qelizave të kë.qija në zonën e ezofagut, ndërsa, ushqimet e pasura me fibra janë të njohura për të ndihmuar në parandalimin e ka.ncerit kolorektal. Gjithashtu, luleshtrydhe janë të pasura veçanërisht me acid elagjik, i cili është një antioksidant i fenolit natyral. Studimet laboratorike treguan se acidi elagjik mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të k.ancerit të gjirit, fshikëzës, mushkërive, ezofagut dhe lëkurës. Quercetin është gjithashtu një tjetër komponent që lufton qelizat anormale zhvilluar në trupin e njeriut. Gjithashtu, Quercetin është një flavanoid që ka veti antivirale, anti-inflamator dhe anti- kan.cerogjene.

Loading…

Pse duhet të zgjidhni luleshtrydhe organike?
Luleshtrydhe janë të pasura me antioksidantë, por, nëse ky frut është i rritur me pesticide , këto të fundit anulojnë të gjitha përfitimet që mund të merrni nga konsumi i tyre. Një studim që u botua në rrjetin e revistës JAMA gjeti një lidhje potencialisht të dëmshme midis ngrënies së perimeve dhe frutave të larta në pesticide dhe çështjes së infertilitetit. Në vitin 2018, luleshtrydhet ishin në krye të listës së perimeve dhe frutave me mbetjet më të larta të pesticideve . Sipas raporti një e treta e të gjitha mostrave të luleshtrydhe kishin të paktën 10 pesticide kur 98% e pjeshkave, luleshtrydheve, qershive, nektarinave dhe mollëve kanë të paktën 1 pesticide.