Këto janë 7 arsyet pse zgjoheni të lodhur nga gjumi i natës

280

Gjumi është një proces që ndihmon automatikisht çlodhjen e trupit dhe mendjes. Ky proces rigjenerimi mendor dhe fizik zgjat mesatarisht nga 7 deri në 8 orë. Pas një gjumi të gjatë ju sigurisht prisni të zgjoheni të rifreskuar dhe energjik, por jo gjithnjë ndodh kështu.

Me siguri i mbani mend rastet kur jeni zgjuar më të lodhur e të plogësht se para se të mbyllnit sytë. Kjo ndjesi sigurisht nuk është e pëlqyeshme për askënd, ndaj në këtë artikull ju tregojmë disa nga arsyet kryesore pse ndodh kjo. Më poshtë do të gjeni 7 arsyet kryesore pse trupi juaj po reagon në këtë mënyrë.

1. Zgjoheni të lodhur me shije të keqe në gojë:
Kjo është një simptomë gastr.oezofageale që ndodh kur lëngjet e stomakut kthehen në ezofag. Studime të shumta kanë treguar se 1 në 4 njerëz që flenë pak dhe keq kanë simptomat e mësipërme të refluksit.

Mjekët thonë se kjo është një sëm. undje e mirëfilltë dhe shumë persona nuk e vënë re se po e vu.ajnë. Kjo pasi nuk jep shenja të përditshme dhe të vazhdueshme, por shfaqet vetëm gjatë gjumit kur njeriu është i pavetëdijshëm.

Ky lloj refluksi gastr.oezofageal vepron duke zgjuar funksionet e trupit ndërkohë që truri është ende në gjumë. Nëse kjo ndodh disa herë gjatë natës shkakton ndërprerje të shkurtra të gjumit të cilat ju as nuk i kujtoni prej arsyeve të mësipërme. Në këtë rast ju do të zgjoheni të lodhur dhe të pangopur me gjumë.

2.Shkoni shpesh në tualet dhe keni parehati gjatë natës
Këto simptoma janë një shqetësim për shumicën e të rriturve duke shk.aktuar edhe mungesë të gjumit gjatë natës. Sipas National Sleep Foundation të cilit i referohemi, 3 në 5 të rritur vu.ajnë nga mungesa e gjumit. Kjo vjen për shkak të zgjimit nga nevoja për të përdorur tualetin më shumë se një apo dy herë në natë.

Normalisht trupi është i dizejnuar për të mbajtur fshi.këzën nën kontroll, por gjatë viteve arrin t’a humbasë këtë kontroll. Kjo shkakton rënie të ho.rmoneve an.tidurike që janë përgjegjëse për funksionimin e traktit urinar.

3.Shtrëngim i nofullës dhe dhëmbëve:
Shtrëngimi i dhëmbëve është një ndër problemet më të zakonshme për njerëzit teksa flenë.

E njohur ndryshe si sëm.undja e Bruksizmit, ndodh kur shtrëngoni nofullën në mënyrë të pavullnetshme gjatë natës. Duke ndërhyrë kështu në cilësinë e gjumit tuaj e duke ju hequr ndjenjës së çlodhjes edhe gjatë ditës.

Loading…

4.Lëvizja e shumtë gjatë natës:
Nëse kur zgjoheni në mëngjes e gjeni veten në anën e kundërt të krevatit për shkak se keni lëvizur shumë ka disa arsye. Lëvizja e shumtë është një shenjë e sëmundjes së nervave të këmbëve.

Egzistojnë disa simptoma të këmbëve që lëvizin edhe kur ju jeni duke pushuar. Për këtë arsye ju do të zgjoheni të lodhur çdo mëngjes pasi trupi juaj ka harxhuar energji edhe gjatë natës.

5.Zgjoheni me gojë shumë të thatë apo frymë të keqe:
Këto janë dy simptoma që lidhen drejtpërdrejtë me frymëmarrjen dhe gërhitjen që shkaktohen nga bllokimi i rrugëve respiratore. Prekin një numër të madh njerëzish duke ju prishur cilësinë e gjumit për shkak të mungesës së frymëmarrjes.

Kur rrugët respiratore janë të zëna keni tendencën të flini me gojën hapur që mund të ndikojë edhe në tharjen e saj.

6.Mb. ytje gjatë natës apo dh, imbje qafe
Këto janë simptoma të një sëm,undje të quajtur Apnea e gjumit ku trupi ndalon frymëmarrjen për disa sekonda. Një numër i madh njerëzish vu,ajnë nga kjo sëm,undje pa e kuptuar, një sëm,undje e cila ju ndërpret gjumin dhe ju heq oksigjenin.

Kur përjetoni këto simptoma koka juaj nuk është në pozicionin e duhur duke ju shkaktuar edhe dh,imbje të qafës. Për këtë arsye do të zgjoheni të lodhur dhe me dh,imbje çdo mëngjes.

7.Flini shumë por përsëri ndiheni të lodhur:
Ky është një problem, i cili lidhet me mënyrën e të jetuarit. Më së shumti i referohet teknologjisë, pasi është e ditur që drita e ekraneve si televizori, telefoni apo kompjuteri shkatërrojnë gjumin.

Kjo ndodh sepse ekranet lëshojnë rreze blu, të cilat janë shumë të dë, mshme për një cikël të shëndetshëm të gjumit. Sigurohuni të fikni çdo pajisje që keni në dhomë para se të shkoni për të fjetur.