Hidheni para se të sëmureni! Mos e mbani më kurrë në frigorifer këtë perime

1243

Perimet janë një shtesë e rëndësishme për çdo dietë, por ju duhet te beni inventarin e llojeve që keni aktualisht në frigoriferin tuaj. CDC kohët e fundit vuri në dukje një paralajmërim për të gjithë konsumatorët amerikanë lidhur me blerjet e fundit të sallates jeshile te ciles duhet ti kushtoni nje rendesi te vecate, sepse përfshin E. Coli.

Sipas CDC, Escherichia coli ose E. coli janë “gjetur në mjedis, ushqime dhe zorrët e njerëzve dhe kafshëve.” Ndërsa disa lloje të E. Coli janë pothuajse të padëmshme, të tjerët mund të shkaktojnë dëme serioze në sisteme të ndryshme te trupit. E. Coli gjithashtu shkakton efekte të ndryshme si diarre, infeksione të traktit urinar, sëmundje të frymëmarrjes, pneumoni dhe një sërë sëmundjesh të tjera.

Etiketat e produktit shpesh nuk identifikojnë rajonet e rritjes se tij, kështu që hidheni nëse nuk jeni të sigurt se ku është rritur.
Shperthimi i E. coli tani ka prekur 53 vetë, por asnjë prej tyre nuk ka rezultuar me vdekje. Megjithatë, ajo ka vënë 31 prej ketyre njerëzve në spital dhe ka shkaktuar dështim të veshkave në 5 prej tyre. ky është një shpërthim serioz që do të vazhdojë të godasë, nëse nuk e hidhni salleten jeshile nga frigoriferi juaj.

Ky paralajmerim nuk është vetëm për konsumatorët, por edhe për bizneset dhe shitësit. Për një të ardhme të afërt, mund të jetë më mirë të shmangni ngrenien e sallates në një restorant, nëse nuk mund të garantoni se ajo nuk vjen nga rajoni. Ndërsa kjo mund të duket paksa e tepruar, është e vetmja mënyrë për të parandaluar më tej infeksionet e mëtejshme.