9 SHENJAT që tregojnë se SHEQERI në gjak është i LARTË

522

Sa herë që ka diçka të gabuar në trupin tonë, ai dërgon sinjale që duhet të njohim. I tillë është rasti i diabetit – në rast të niveleve të sheqerit në gjak për një periudhë të zgjatur, ju mund të përjetoni etje dhe urinë, vizion të paqartë, shërimin e ngadaltë të plagëve dhe një nxitje të shpeshtë për të urinuar.

Glukoza është një lloj sheqeri i pranishëm në gjakun tonë, të cilin qelizat tona përdorin për energji. Megjithatë, nivelet e këtij sheqeri duhet të mbahen në ekuilibër me qëllim që të shmangen problemet potenciale. Për ta bërë këtë, pankreasi prodhon insulinë, një hormon që kontrollon prodhimin dhe shpenzimet e glukozës. Megjithatë, për shkak të një kombinimi të faktorëve, sistemi imunitar mund të fillojë të sulmojë qelizat që prodhojnë insulinë në pankreas, duke rezultuar në zhvillimin e diabetit, një sëmundje serioze e cila mund të ketë pasoja fatale.

Këtu janë shkaqet kryesore të niveleve të larta të sheqerit në gjak:

Çekuilibër hormonal;
Infeksione të shpeshta;
Medikamente të caktuara;
Asnjë aktivitet fizik.

Kur nivelet e sheqerit në gjak janë të larta për një periudhë të zgjatur, ato mund të dëmtojnë enët e gjakut dhe të shkaktojnë probleme të mëtejshme. Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të shkaktojnë goditje, dështim të veshkave dhe humbje të shikimit, si dhe probleme nervore në lëkurë, të cilat mund të rezultojnë në plagë ose infeksione. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të njihni simptomat e niveleve të larta të sheqerit në gjak në kohë, dhe mund të shihni listën më poshtë.

Nervoziet dhe ndjesi shpimi gjilpërash në krahët dhe këmbët
Nervoziteti dhe ndjesi shpimi gjilpërash në krahë dhe këmbë është një nga simptomat më të hershme të diabetit dhe ndodh për shkak të dëmtimit të nervave në gjymtyrë.

Uria e vazhdueshme
Nivelet e ulëta të sheqerit në gjak do t’ju bëjnë vazhdimisht të uritur. Kjo mund të çojë në mbipeshë dhe obezitet, një tjetër sëmundje që lidhet me diabetin.

Ndjesi e shpeshtë për të urinuar
Nëse ndjeni nevojën për të urinuar shpesh, mund të jeni duke vuajtur nga nivele të larta të sheqerit në gjak.

Rritja e etjes
Nivelet e larta të glukozës në trup gjithashtu mund t’ju bëjnë të etur gjatë gjithë kohës dhe është një nga treguesit më të mëdhenj të diabetit.

Lodhje
Kur qelizat e trupit nuk marrin sasi të mjaftueshme të glukozës, qelizat nuk do të jenë në gjendje të funksionojnë siç duhet, duke rezultuar në dobësi dhe lodhje të përgjithshme.

Humbja ose shtimi papritur i peshës
Nivelet e ulëta të sheqerit në gjak mund të bëjnë që trupi të djegë muskujt në vend të yndyrës, duke rezultuar në humbje të menjëhershme të peshës. Nivelet e larta të glukozës gjithashtu janë shoqëruar me shtim në peshë, kështu që nëse jeni papritur fitim ose humbni peshë, mund të dëshironi të vizitoni mjekun tuaj.

Humbja e fokusit
Çdo lloj mosbalance në trup duke përfshirë nivelin e sheqerit në gjak mund të shkaktojë humbje të fokusit dhe problemeve të kujtesës.

Shërimi i ngadaltë i plagëve
Siç kemi përmendur tashmë, nivelet e larta të glukozës mund të dëmtojnë nervat, duke rezultuar në shërimin shumë të ngadaltë të prerjeve dhe plagëve.

Vizioni i mjegullt dhe marramendja
Marramendja e papritur dhe pamja e paqartë nuk duhet të injorohet pasi është një nga simptomat më të njohura të niveleve të larta të sheqerit në gjak dhe diabetit.


Na ndiqni ne: