Ne e pimë atë çdo ditë, por nuk e dimë se ajo shkakton kan cerin e gjirit!

330

Na ndiqni ne:

Nga kryerja e disa studimeve është vërtetuar se gratë e prekura nga kan ceri i gjirit që konsumojnë produkte të qumështit me yndyrë jane diagnostikuar me kan cer te gjirit.
Rritja e kan cerit të gjirit është shkaktuar nga estrogjeni i hormoneve. Ajo prodhohet dhe ruhet në qelizat e yndyrës. Shumë ekspertë thonë se prodhimet e qumështit të shitur në SHBA dhe vende të tjera perëndimore kanë rritur sasinë e estrogjenit dhe progesteronit në strukturën e tyre, sepse qumështi është bërë ndonjëherë edhe nga lopët shtatzënë. Logjikisht, produktet e qumështit me yndyrë të ulët kanë më pak nivele të estrogjenit dhe progesteronit, sepse shumica e yndyrës është hequr.

Gratë me diagnozë të kan cerit të gjirit duhet të konsumojnë produkte qumështi me yndyrë të ulët.
Shkencëtarët donin të zbulonin nëse konsumimi i produkteve të qumështit me yndyrë të plotë rriti mundësinë e rishfaqjes së ka cerit të gjirit, duke përfshirë mundësinë e vdekjes nga kan ceri i gjirit.

Këto produkte të qumështit me yndyrë të plotë janë inspektuar:

Qumështi i plotë
Qumësht i kondensuar ose i avulluar
Puding
Akullore
krem karamel
Tortë
Djathë
Kos
Gjalpë

Gratë që morën pjesë në studim u monitoruan për 12 vjet.
Pacientët që konsumonin me shume produkte të qumështit me yndyrë të plotë në baza ditore kishin 64% rritje të shanseve të vdekjes nga çdo faktor dhe 49% rritje të shanseve të vdekjes nga kanc eri i gjirit në krahasim me grupin e tjerë të pacientëve që hëngrën më pak produkte me yndyrë të plotë ose pacientë që konsumonin produkte të qumështit me yndyrë të ulët.

Disa nga gjerat që duhet të merren në konsideratë:
Hulumtimi tregon një lidhje midis produkteve të qumështit me yndyrë të plotë dhe rezultateve të kanc erit të gjirit, por nuk provon lidhjen e drejtpërdrejtë në të cilën e para çon tek e dyta. Pra, nevojiten shumë kërkime të tjera për lidhjen e mundshme mes produkteve të qumështit me yndyrë të plotë dhe kanc erit të gjirit.

Çdo pacient me diagnozën e kanc erit të gjirit të fazës së hershme duhet të ulë rrezikun e rishfaqjes dhe të rritë mundësinë e mbijetesës, si:
Konsumoni një dietë të shëndetshme, duke eleminuar ushqimet e përpunuara dhe sheqerin
Mos konsumoni alkool
Ruani peshen normale të trupit
Kryeni aktivitet fizik te rregullt
Ndaloni duhanin.