Studimi i Universitetit ZBULON se si vajrat e rremë shiten si vaj ulliri i vërtetë

750

Vaj ulliri është aktualisht prodhimi bujqësor më i falsifikuar në Evropë! Sipas Tom Mueller, një gazetar investigativ i cili shkroi mbi vajin e ullirit të rremë me titull Extra i virgjër: 70% e vajit të ullirit ekstra i virgjër përfshin përzierjen e vajrave vegjetale me aromë të ulët, të aromatizuar dhe të ngjyrosura me ekstrakte të bimëve dhe të shiten në kanaçe dhe shishe që ambalazhohen me flamurin italian. më të sofistikuara ndodhin në laboratorët e teknologjisë së lartë, ku vajra të lira të llojeve të ndryshme, të bëra nga ullinj, por edhe nga farat dhe arrat, përpunohen dhe përziehen në mënyra që janë tejet të vështira për t’u zbuluar me analiza kimike.

Shitja e vajit të ullirit është një nga bizneset më fitimprurëse të mafias italiane, fitimet janë të krahasueshme me trafikimin e kokainës, por pa rrezikuar fare. Suksesi i tyre mund të matet me faktin se shumica e vajit të ullirit të shitur është ose falsifikuar ose plotësisht fallco.

Vaji i ullirit të vërtetë është i kushtueshëm, kërkon kohë për tu prodhuar, dhe është e vështirë të zbulohet e vërteta nga rruga, prodhimi i vajit të rreme të ullirit ështe një ndërmarrje e madhe e mashtruesve mafiozë.

Vaji i ullirit Extra i virgjër quhet kur: Në terma kimike, ka një aciditet të ulët dhe prodhohet me mjete mekanike pa përdorimin e ndonjë tretësi, dhe nën temperatura më të ulëta se 30 ° C. Nga vaji i ullirit të vërtetë ju merrni një koktejl të shëndetshëm prej 200 përbërësish shumë të dobishme, por ullinjtë e këqinj kanë radikalë të lirë dhe papastërti.

Hulumtuesit zbuluan se prej 186 mostrave të vajit të ullirit ekstra të virgjër, si të importuara ashtu edhe të vendit duke përdorur standardet e vendosura nga Këshilli Ndërkombëtar i Ullirit (IOC), si dhe analizat e vajit të ullirit të përdorur në Gjermani dhe Australi vetë 69 për qind e importit dhe 10 për qind e vajit të ullirit me bazë në Kaliforni etiketuar ekstra-virgjër nuk kaluan Këshillin Ndërkombëtar të Ullirit (IOC) dhe standardet shqisore për vaj ulliri ekstra të virgjër.

Ka disa hile për të zgjedhur vajin e duhur të ullirit: së pari është të dish llojet e vajit të ullirit që janë në dispozicion, arsyen për të cilën do ta përdorni. Gjeni një shitës që e ruan atë në kontenierë të pastër dhe me temperaturë të kontrolluar në enë inoksi, të taposura me një gaz inert, siç është azoti. Favorizoni shishet ose kontenierët që mbrohen nga drita, dhe blini një sasi që do të përdorni shpejt.

Mos u shqetësoni për ngjyrën. Vajrat e mira vijnë në të gjitha llojet e nuancat, nga jeshile deri në kafe të zbehtë – por shmangni ngjyra të tilla si të mykur, të gatuar, të yndyrshëm, mish, metalik dhe kartoni. Përpiquni të blini vajra vetëm nga ky vit – kërkoni shishe me një datë të prodhimit. Në mungesë të kësaj, shikoni datën e skadimit, e cila duhet të jetë dy vjet pas futjes në shishe.


Na ndiqni ne: