Sëmundjet që sheroni me frutin e artë të vjeshtës, ftoin

416

Studime të ndryshme tregojnë se fruti i ftoit ka veti antialergjike dhe se konsumimi i rregullt i tij ndihmon në tretje dhe për të mbajtur të ulët nivelin e kolesterolit dhe presonit në gjak.

Sugjerohet të përfshihet në dietë sidomos nga të prekurit me tuberkuloz, sëmundjet e mëlçisë, sëmundjet e syve, anemia, astma, stresi, etj. Receta të ndryshme me bazë ftoin ndihmojnë për shërimin e sëmundjeve të stomakut, zorrëve, kollës, diarresë, etj.

Ftoi, fruti me shumë vitamina

Ftoi është frut vjeshtor, i cili përmban vitaminë B17, e cila ka efekt antikancerogjen.

Ftoi përmban me shumicë vitaminën C, por edhe provitaminën A, vitamina B1 dhe B2, si dhe niacinë. Nga mineralët më së shumti përmban bakër, kalium, kalcium, magnez, natrium, hekur, sulfur dhe klor. Farat e ftoit janë të pasura edhe me yndyra. Aq sa edhe ftoi që është një pemë shëruese, po aq janë edhe farat e gjethet e tij.

Çfarë kuroni me ftonjtë dhe si ta konsumoni?

Ftoi përdoret i freskët apo në formë të kompostos, si reçel, marmelatë, si dhe për t’i dhënë shije (aromë dhe qëndrueshmëri) marmelatës së mollës, dardhës dhe të frutave të tjera. Për qëllime mjekësore përdoren bërthamat e thata, gjethet dhe fruti. Bërthamat në shije të bajameve të hidhura dhe janë pa erë. Bërthamat e ftoit thahen në hije dhe me kujdes që të mos myken.

Duke qenë se ftonjtë kalben lehtë, duhet të mblidhen pak si të gjelbër, pak para disa ditësh së pjekjes së plotë. Të ruhen në vende të thata me ajër.

Ftoi përmban vitamina A dhe C, sheqer, pektinë, acide, kripëra minerale, kalium etj. Është i pasur me lëndë aromatike, të cilat ia shtojnë vlerën, shkruan shije.al. Ftonjtë kanë veti rrudhëse dhe janë përdorur ngahera për këtë qëllim dhe përdoren në mënyrë pozitive kundër diarresë, dizanterisë dhe të vjellave.

Ftoi përdoret për forcimin e organizmit tek të moshuarit, si dhe për forcimin e trupit të dobësuar të personave që kanë vuajtur nga ndonjë sëmundje e rëndë.