Mjekët japin alarmin: Mos hani më kurrë salçiçe!

395

Salçiçet janë ushqimi i preferuar i miliona njerëzve, e veçanërisht në Amerikë, ku shiten në formën e hot dogëve në ngjarje dhe festivale të ndryshme.

Disa hulumtime tregojnë se vetëm ditën e katër korrikut, çdo vit amerikanët i konsumojnë më shumë se 155 milionë salçiçe.
Sidoqoftë, doktorët thonë se fëmijët që konsumojnë salçiçekanë një rritje prej 9 për qind të rrezikut për të zhvilluar leuçemi.

Salçiçet u krijuan për herë të parë nga emigrantët gjermanë në shekullin e XIX dhe që atëherë ata janë duke u bërë gjithnjë e më shumë popullor me çdo ditë. Për fat të keq, studimet arriti të provojnë se janë seriozisht të dëmshme për shëndetin njerëzor.

Salçiçet nuk përmbajnë asgjë organike dhe janë ushqime të përpunuara dhe pa vlera ushqimore. Ato prodhohen duke përdorur makineri në fabrika të cilat mund të bëjnë deri në 300.000 salçiçe në një orë.

Ato bëhen prej pule, viçi dhe mish derri. Por, prodhuesit fusin brenda çdo gjë nga derri, viçi si dhe kokat e kafshëve, këmbët, lëkurën dhe indet yndyrore.

Këto janë të kombinuara dhe bëjnë një pastë të trashë. Pastaj, prodhuesit shtojnë shumë aditivëve të tilla si shurup misri, msg (glutamate monosodium), kripë, nitrateve dhe kështu me radhë, të cilat futen për të përsosur shijen e sallamit.

Një hulumtim që është kryer nga Universiteti Hawaiian tregohet se të gjitha mishrat e përpunuara rritin shanset e kancerit pankreatik edhe me 67%.

Fakti që një salçiçe në ditë mund të rrisë shanset e kancerit kolorektal deri 21% është pohuar nga Instituti Amerikan për Kërkimet e Kancerit.