Vini re: Nëse je mbi 60 vjeç ,duhet të shmangësh këto ilaçe

387

Ne të gjithë e dimë se edhe barnat më të mira vijnë me efekte anësore. Ka një pjesë të madhe të popullsisë që është edhe më e ndjeshme ndaj efekteve anësore të zakonshme të recetave të zakonshme sesa të gjithë të tjerët. Nëse jeni 60 vjeç e lart, ka shumë ilaçe që trupi juaj nuk i përpunon siç përdoret; për fat të keq, në disa raste kjo mund të anashkalohet nga mjeku juaj dhe përgjegjësia për të qenë e ndërgjegjshme për këto rreziqe qëndron në duart tuaja.

Pse të rriturit e moshuar kanë një rrezik më të madh për shëndetin nga medikamentet me recetë

Pse ka rëndësi mosha? Me kalimin e kohës, mëlçia juaj, e cila është organi primar për metabolizimin. Eshtë e rëndësishme të theksohet se të gjithë kanë metabolizëm tëndryshëm dhe mund të jetë e vështirë për mjekët të gjejnë një dozë të sigurt 100% të një ilaçi me recetë.
“Ndërsa trupi juaj përjeton, ai përthith medikamente ndryshe. Ata mund të metabolizohen ndryshe nga mëlçia dhe të dalin ndryshe nga veshkat, kështu që mund të jeni më të ndjeshëm ndaj disa barnave. Përgatitja e medikamenteve për njerëzit 65 vjeç e sipër mund të jetë më sfidues, sepse disa barna mund të jenë më toksike ose të shkaktojnë më shumë efekte anësore kur ishit më i ri “.

Mjekët nuk janë në gjendje të parashikojnë se si trupi juaj mund t’i përgjigjet një doze të veçantë të një ilaçi. Dhe për fat të keq, specialistët në këtë fushë janë pak dhe shumë larg:
Cilat medikamente janë më të rrezikshme për njerëzit mbi 60 vjeç?
Në 1991, geriatrieri amerikan, Mark Beers, M.D. kreu listën e tij të nënshkrimit të llojeve të ilaçeve që përbënin një rrezik të veçantë për të moshuarit. Kriteret kanë për qëllim që të ndihmojnë pacientët e moshuar dhe mjekët e tyre të rriten ndërgjegjësimin se cilat medikamente mund të kenë rreziqe më të mëdha shëndetësore sesa përfitimet e tyre, në sajë të përbërjes së tyre fiziologjike dhe efektit të tyre në sistemin metabolik të plakjes.

Patricia Corrigan është gazetar dhe autorja e 19 librave. Kohët e fundit ajo ndau takimin e saj personal me një reagim të keq ndaj një medikamenti me recetë :
Një fundjavën e fundit, kam përjetuar një rikthim, ndërsa në doksiikiklinë, një antibiotik i përshkruar për një infeksion bakterial sinus. Mjeku me dha antibiotik më të fortë për mua, levofloxacin (Levaquin), një që ka pasur sukses një dekadë më parë.

Pas katër ditësh në medikamentin e ri, më zgjoi në orët e vona. Nuk është e rekomanduar për njerëzit 60 dhe më të vjetër. Unë jam 68 vjeç. Më vonë atë mëngjes e thirra mjekun tim, i cili më këshilloi që të mos e merrja atë dhe të filloja ta ndihmonte të rimerja veten. Pasi ta lexoni do ju ftoja ti benit Like dhe “Share” ne menyre qe te informohen dhe miqte tuaj.